Domänspridning

Eftersom HTTP-protokollet begränsar antalet samtidiga nedladdningar från varje domän så kan det vara smart att sprida ut sina resurser till olika servrar, och på så sätt “lura” webbläsaren att ladda hem fler saker samtidigt. De klarar av det, de vet bara inte om det än. ? Till resurser räknas allt som länkas in till en webbsida: bilder, javascript, stylesheets, typsnitt och så vidare.

En resurs som är lätt att använda från extern server är t ex jQuery som Google distribuerar här tillsammans med en hel del andra script. Så istället för att länka in jQuery från din egen server såhär:

<script type="text/javascript" src="/js/jquery.min.js"></script>

så kan man länka in jQuery från den Google tillhandahåller såhär:

<script src="https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/2.1.4/jquery.min.js"></script>

CDN

Ett annat smart sätt att sprida domänerna skulle kunna vara att hämta bilder från t ex Flickr som tillhandahåller gratis hosting av 1000 GB bilder och att lägga filmer på YouTube istället för att ha dem på den egna server.

Vill man ta det ett steg längre så kan man använda ett CDN (Content Delivery Network) för sina externa resurser. Det är ett sätt att leverera precis den typ av resurser som nämns ovan fast på ett mer kontrollerat sätt genom att det är du som sajtägare som har kontroll över resurserna. Det är nämligen du som ser till att de laddas upp hos din CDN-leverantör.

Det bästa sättet att använda CDN är om innehållet inte bara ligger hos ditt webbhotell utan distribueras till servrar runt om i världen. De flesta CDN-leverantörer erbjuder denna tjänst. Detta gör att filerna snabbare kan levereras till dina besökare oberoende av var denne sitter någonstans.

Hur kommer man igång med CDN?

Använder du t ex WordPress så finns det en plugin som heter WP Super Cache som är väldigt bra för att enkelt använda CDN på din sajt. Så när du har hittat en CDN-leverantör som du vill jobba med så går du in under ”Inställningar” > ”WP Super Cache”, fliken CDN och kryssar i ”Enable CDN Support” och fyller i de uppgifter du fått från din CDN-leverantör. Nu kommer alla bilder som du laddar upp till din WordPress-sajt också speglas till ditt CDN och länkar till dina resurser kommer automatiskt att gå till ditt CDN.