Om Sajtkollen

Sajtkollen är ett verktyg som enkelt låter dig testa prestandan på en webbsida. När du skickar in en .se- eller .nu-adress i Sajtkollen besöker vi förstasidan på den webbplats som visas för domänen. Vi laddar ner HTML-koden för sidan, hämtar hem alla resurser i form av bilder och annat som behövs för att visa sidan, och mäter hur lång tid det tar, hur många bytes innehållet väger, och gör en del andra kontroller. Resultatet sammanställer vi till en lättbegriplig rapport som du enkelt kan dela i sociala medier eller skicka via mejl till någon annan.

Sajtkollen är i öppen beta

Det finns en hel del saker som inte funkar som de ska än i Sajtkollen. Vi har valt att lansera tjänsten i en öppen beta, för att få fler användare till tjänsten som kan ge oss mer data att arbeta med.

För tillfället har våra mätverktyg problem med vissa typer av Javascript på webbsidor. Dessa sidor går inte alls att testa i Sajtkollen. Den här buggen ligger högst upp på vår prioritetslista att fixa.

Varför finns Sajtkollen?

Det finns gott om verktyg som låter användare testa prestandan på webbsajter, men vi har länge saknat ett verktyg som vänder sig till slutanvändare snarare än webbutvecklare, och som dessutom är på svenska. Till skillnad från andra verktyg är Sajtkollen från grunden utvecklat för att vara så enkelt som möjligt att använda. Vi gör en jämförelsevis begränsad analys av en webbsidas kvalitet för att snabbt kunna visa dig hur sidan står sig jämfört med andra. Observera dock att mätresultatet kan komma att visa olika resultat vid olika mättillfällen, på grund av till exempel en webbservers belastning eller tillgänglig bandbredd på internet. Resultatet ska alltså endast ses som en vägledning hur en sajt fungerar och kan förbättras.

Sajtkollen utvecklades av Internetstiftelsen som en del i deras ständigt pågående arbete att utveckla, utbilda om och förbättra svensk internetinfrastruktur. År 2018 övergav Internetstiftelsen Sajtkollen varpå Richard Brattlund, webbansvarig på Internetstiftelsen, erbjöd sig att driva sajten vidare och vidareutveckla i mån av tid.

Vad testar Sajtkollen?

Sajtkollen testar bland annat sidans laddningstid, antalet förfrågningar från webbläsaren som totalt görs för att rendera sidan, hur mycket alla resurser på sidan tillsammans väger och om sidans textinnehåll är komprimerat. Vi undersöker också var i världen webbservern som hanterar sidan står, om domänen som används är DNSSEC-signerad och om webbservern är nåbar över IPv6.

Efter att testet gjorts använder vi resultatet för att skapa en sammanvägd poäng som visas i rapporten. Denna poäng kan dels ses som en enkel indikation på om det finns förbättringar att göra för att snabba upp laddningen av sidan, men den är också ett subjektivt mått på hur snabbladdad sidan kommer att upplevas av användare som besöker den. En del väldigt populära svenska webbsajter, som exempelvis våra största svenska dagstidningars sajter, kommer att få ett väldigt lågt resultat i Sajtkollen, helt enkelt för att de innehåller väldigt många resurser och därför tar lång tid att ladda.

För dig som vill veta mer om tekniken som används i Sajtkollen kan du läsa vår tekniska dokumentation här.

Varför kan jag bara testa .se- och .nu-domäner?

Internetstiftelsen ansvarar för driften av toppdomänerna .se och .nu. Stiftelsens arbete med att förbättra och utveckla internet har särskilt fokus på Sverige och svenskt internet. En överväldigande majoritet av alla svenska webbplatser ligger under .se eller .nu, och Sajtkollen är därför begränsad till att endast testa domäner under dessa två toppdomäner.

Jag vill veta mer om hur man kan förbättra sin webbsajt

Det finns en mängd olika verktyg för att testa prestandan på webbplatser, som är riktade mot webbutvecklare. Några av våra favoriter är Pingdoms Website speed test och YSlow. Dessa verktyg ger mycket mer data i sina resultat än Sajtkollen, och är väldigt användbara för den som vill förbättra prestandan på webbplatser genom att göra djupare analyser av innehållet.